Založ si blog

Čína a USA, tento vzťah ako základ ekonomickej prestavby nového sveta?

Svet sa mení  a my sa budeme musieť meniť s ním. Ak si niekto nevšimol, začínajú sa obrovské ekonomické zmeny v celom svete. Keďže ľudia nerozumejú, nakoniec to dostanú v praktických životných situáciách a potom pochopia. Poďme na prvú zmenu z nich a to sú vzťahy medzi USA a Čínou.

Čína a USA majú desaťročia výborné vzťahy a HDP jedného aj druhého rástlo vo vzájomnej kombinácii. Číňania pracovali a v USA sa tlačili zelené papieriky, ktoré to celé financovali. K čomu v tomto vzťahu dochádza? Dochádza ku kompletnej likvidácii obchodných a ekonomických vzťahov medzi nimi. Svet aký sme poznali, kde v Číne vyrábajú a v USA sa spotrebováva je preč. Tieto vzťahy budú aj naďalej potlačované a likvidované.

Slniečkárov a „obchodníkov“, ktorí by za tieto „dobré vzťahy aj umreli“ sú ako po celom svete neskonalé množstvá. Ekonomickou likvidáciou obchodných vzťahov medzi Čínou a USA sa dosahuje obrovská likvidácia týchto predajcov záujmov vlastnej krajiny – Číny. Tieto vzťahy sa aspoň nateraz nebudú obnovovať a budú naďalej likvidované. Keďže Čína a USA spolu tvorili obrovský ekonomický kolos bude to mať samozrejme obrovský dopad nielen na nich ale na celý svet.

Aké budú následky pádu takejto veľkej spolupráce? Drvivá väčšina výroby Číny, ktorá bola pre trh USA skončí. Skončí tak obrovský podiel výroby v Číne, ktorého výsledkom bude výrazný pokles HDP ako Číny aj USA. V USA je súčasný HDP zhruba na úrovni 17-21 bilióna dolárov. Pokles ich HDP (behom ďalších rokov krízy nielen kvôli obchodom s Čínou) bude cca na úroveň o 55% nižšiu, takže odhadujem pokles HDP na úroveň 7-10 bilióna dolárov v súčasných cenách. Súčasné ceny uvádzam preto, lebo neviem ako sa bude presne vyvíjať ešte cena dolára a ak by došlo k výraznejšej cválajúcej alebo hyper inflácii, či pádu hodnoty dolára celkom, tak samozrejme odhadované čísla je nutné o ne upraviť. USA by mali byť na konci „perestrojky“ vnútorne sebestačné, teda s malým dovozom by mali prestať vyciciavať celý svet cez nakrájaný zelený papier ako je tomu doteraz.

No a v Číne takisto klesne export na rádovo menší ako doteraz. Ako sa to dotkne bežných ľudí? Len pre porovnanie veľká depresia z 30. rokov minulého storočia spôsobila v USA pád HDP o 15%. Takže si asi viete predstaviť čo nás čaká a aká je hĺbka novej perestrojky 2020 po tej z 1989. Dôjde k obrovskému poklesu životnej úrovne v krajinách celého sveta.

Nebudem tu rozoberať ďalšie „nepodstatné“ veci tohto vzťahu ako dolár, či juan, skúsim skôr aký to bude mať dopad na nás, keď naša ekonomika je založená na exporte? Pri množstve áut, ktoré vyrábame dopyt klesne. Mnoho z nich je vyvážaných ku konečnému spotrebiteľovi aj do Číny. Nikto toľko áut potrebovať nebude. Je pre nás Európska ekonomická zóna dostatočne veľká a hlavne schopná platiť za to čo tu vyrábame? Budeme tu na Slovensku mať dosť potravín? Čím ich zaplatíme, keď autami sa nebude dať? Euro je extrémne previazané ekonomicky s dolárom. Európa sama nemá výrazné energetické zdroje a budeme ich nakupovať. Samozrejme sú tu ešte rôzne ekonomické scenáre pre Európu, ale ten globálny je už napísaný. Možno by bolo dobré povedať, chyťme sa čoho sa dá, behom nasledujúcich rokov pôjdeme prudko z kopca dolu.

Je vlastizrada reálne trestným činom? Prečo teraz po voľbách nemáme plné súdy za trestné činy vlastizrady?

24.04.2024

Predchádzajúca vláda napáchala toho súhlasne s rôznymi zahraničnými silami na desiatky rozsudkov dokonca v spolupráci s našimi hlavnými médiami a ich predstaviteľmi. „Tak prečo toto Fico nerieši? Veď musí, všetko musí sám Fico vyriešiť, inak ho najbližšie nebudem voliť.“ – toto v úvodzovkách počujem často na rôzne problémy, nielen na toto. Tak si poďme [...]

Plán, ktorý dohodli Putin s Bidenom v Švajčiarsku v 2021 sa pomaly naplňuje. Slovensko mimo NATO. Ako dospejeme k bezpečnostnej situácii z pred roka 1997

16.04.2024

Všimli ste si, že americké politické a vojenské rozhodnutia idú podľa známeho „chceli sme čo najlepšie, dopadlo to ako vždy“? V origináli „Хотели как лучше, а получилось как всегда“ od bývalého prezidenta ZSSR Viktora Stepanoviča Černomyrdina. Prečo to spomínam? Pretože rozklad USA ide presne tým istým spôsobom ako rozklad [...]

V USA prebieha likvidácia štátu a hospodárstva. JP Morgan, Carnegie. Ako to bude u nás? Zlikvidujeme seba?

10.04.2024

JP Morgan, Carnegie patrili pred 2. svetovou vojnou spolu s asi ďalšími zhruba do desať podnikateľmi v USA, ktorých majetok na individuálnej báze oficiálne každého jedného bol ako celoročný rozpočet celej USA. Keďže v určitom období prestali štatistiky ukazovať správne čísla majetkov niektorých rodín, tak sa akože vytratili z top rebríčkov najbohatších ľudí / [...]

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.